Vad är en omställare? Ja för mig så handlar omställning om att vi behöver ställa om bland annat vårt ekonomiska system för att hantera framtidens behov. Vi behöver jobba med klimatomställning (inte mot, fast givetvis ska vi arbeta mot ökad klimatförändring) och en omställning av vårt landskap (jordbruket, skogsbruket) – för att bevara vår mångfald och kanske också kunna öka samhällets förmåga att hantera hårdare väder och tuffare levnadsvillkor för framför allt fattiga och sjuka.
Jag söker en mångfald, i alla aspekter. Vi behöver både stora och små, tysta och högljudda, mörka och ljusa, rosa och gula… Det som vi tappar allt eftersom, om det så är arter eller pengar, företag, grejer eller tjänster – det behöver vi komplettera. ”Omställningen” består av en slags global tankesmedja för att hitta lokala, regionala och globala komplement och ersättningar där det kan behövas. Parallellt med arbetet för att hitta komplement, så driver man också en slags nedväxling, downshifting, för att också minska våra behov. Både våra enskilda som våra gemensamma behov.
Prepper eller omställare?
Prepping, är för mig en parallell till omställning. Prepping är något man gör för sig själv, och sina nära och kära. Det kan handla om att bygga ett skydd för krig (typiskt amerikansk prepper) eller bygga upp ett stort lager av mat.
I en omställning ingår också en personlig omställning. Att man ser om sitt hus och sina närmaste är ju rimligt. Har alla tillgång till mat? Där preppern bygger ett större matlager, bygger omställaren och/eller ut sin bönodling för att det ska räcka. Det är naturligt att man börjar i sina egna behov, men inom omställningsrörelsen finns också tanken med att ge och dela med sig. I viss mån pratar man ju faktiskt om att vara med och forma en ny värld, bortom kollapsen. Till den världen, vill jag ha med mig så många som möjligt.
Preppern förebereder sig för en framtid utan tillgång till exempelvis läkare. Omställaren förbereder samhället för att kunna försörja läkaren med andra resurser än pengar, till exempel genom en gåvoekonomi. Omställning i glesbygd känns ju ibland som prepping, när avstånden till läkare minskar…
Omställaren och den urbana normen
De flesta diskussioner kring omställning även på konferensen tycker jag handlar om att Flytta Ut Från Staden. Jag tycker därför det var skönt att det var flera som drev frågan om omställning i städer. Att hitta nya former för boende till exempel. För som vi vet, men kan behöva påminnas om, så finns det också fler städer än Stockholm. Små städer framför allt, tror jag kan bli viktiga plattformar för omställning! Men jag kunde också mejsla fram en plats för en diskussion som jag känner ofta saknas – omställning för oss som redan bor på landet, som redan har mer eller mindre jord under naglarna.
Vi kunde definiera landsbygden som en provyta för det som en del kallar för ”Kollapsen”. Särskilt här i Västernorrland har vi sett hur kommuner som kanske aldrig har fått en ärlig chans egentligen nu sakta tvinar sönder och samman för att de skattefinansierade instanserna inte längre finns kvar i den utsträckning som det var tänkt. Den här delen av omställning är det som intresserar mig mest tror jag. Den politiska omställningen som vi har behövt i många många år.
Hör landsbygden vråla
Jag drömmer därför om en omställningsrörelse som driver inte bara frågan om hur man ska få tillgång till mark, när många regler är anpassade för en alltmer föråldrad ide om att driva alla naturbrukare mot storbruk. Jag drömmer om en omställningsrörelse som parallellt med talet om att Flytta Ut, även ser landsbygdens behov av ekonomisk omställning. Som utflyttare kommer man ofta med ett om inte monetärt kapital så ett kulturellt sådant, som ger en annan trovärdighet i en del debatter. Som debatten om att vinster från utvinning av naturresurser ska gå till där naturresurserna finns. Hjälp oss med den kampen! Lägg er inte platt för kollapsen, låt oss forma den så att så få som möjligt behöver lida ont av den! Och börja gärna här, i glesbygden.
Det är positivt att Hela Sverige Ska Leva får en så stor plats på konferensen som de hade, men de skulle behöva skapa en workshop i att synliggöra den urbana normen om inte annat för att skapa mer kontaktyta med de landsbygdsaktivister som ju rör sig här ute i skogarna.
Så omställer jag
Min omställning går ut på att fortsätta arbeta för en omställning av mitt närlandskap. Genom att värna naturliga arter stärker jag min lokala ekologi. Jag utrotar lupiner, täpper igen diken och gör plats för framtida betesdjur. Min egen omställning handlar också om att ta hand om min familj där samhället fallerar, skapa det utrymme som familjen behöver för att orka ta det där ansvaret.
Min egen omställning handlar också om en digital omställning, där jag strävar efter att minska mitt beroende av företag och tjänster som samlar in data som jag inte visste fanns och som säljer denna data till sammanhang som jag själv aldrig skulle sälja något till.
Tack för intrycken Omställningsnätverket
Mitt största intryck från helgen är dock att omställningsnätverkets mötesmetoder är FANTASTISKA! Vilken massa tricks, för att få många att känna sig trygga i en stor massa människor! Om du talar, låter eller inte, så har du som en plats just för dig. Metoderna gränsar ibland till väckelsemöte, inte min beskrivning, men det är ju också lite vad detta handlar om. Greta är vår jesus och omställningsnätverket är ett av dom samhällen som bildats ur viljan att skapa något nytt och väcka andra ur slummern. Är du inte redo att skapa, tänka eller göra, så finns det plats att bara flyta med. Väldigt fint!
Vill du stödja Omställningsnätverket eller till och med vara aktiv i nätverket? Att bli medlem kostar 100kr per år.